Administrarea si manipularea de fier vechi

Administrarea si manipularea de fier vechi

Fier vechi aluminiu tabla cupru    Cu totii suntem familiari cu lozinca "cumpar fier vechi", fie ca am auzit-o pe strazi, fie ca am vazut-o scrisa pe garduri, putini dintre noi s-au intrebat, insa, care este procesul prin care colectarea, transportul si reciclarea de fier vechi are loc.

    Deseurile feroase au ca provenienta, de cele mai multe ori, obiectele vechi, uzate, de care nu mai este nevoie sau sunt resturi propriu-zise ale productiei. Acestea pot fi structuri metalice rezultate din dezmembrarea autovehiculelor, a electronicelor, a utilajelor folosite in diverse domenii (agricol, textil, alimentar etc.), calorifere, piese componente, atat mici, cat si de dimensiuni mai mari, bucati de cale ferata si altele. Reciclarea fierului vechi se face cu precadere pentru profit, de-a lungul timpului dezvoltandu-se adevarate industrii in acest sens, si nu neaparat pentru ocrotirea mediului inconjurator. Grija purtata deseurilor metalice ar trebui sa fie implementata in constiinta colectiva deoarece nivelul de energie si materiale consumabile scad cu peste 60% atunci cand vine vorba de executia unui produs din materiale feroase scoase din uz si colectate corepunzator.

      Procesul de colectare nu poate fi minutios si atent controlat deoarece in ultimii ani s-a observat o crestere majora privitoare la numarul celor care strang fier vechi. Bucatile mici de fier, placile, sarmele sau produsele care contin materiale feroase ce se pot dezmembra ulterior, din ele extragandu-se doar fierul, sunt adunate si transportate catre centrele de colectare care, in functie de numarul de kilograme, sunt vandute contra cost. Multi oameni aleg, in lipsa altor venituri, sa cutreiere strazile in lung si in lat pentru cateva bucati de fier. Nu putine au fost datile in care am vazut pe strada oameni cu carucioare, cu roabe sau cu carute care strang de pe langa pubelele de gunoi produse care contin fier. Acestia nu castiga mult si, ca in orice domeniu de activitate, au invatat care sunt perioadele in care gunoaiele abunda de astfel de materiale. In general, anotimpul primaverii este cel mai generos: oamenii isi curata gradinile, casele sau gospodariile si in loc sa arunce fierul, il duc catre centre de colectare care primesc bucuroase tot felul de piese. Unii au incercat sa sa faca bani din fier vechi furand guri de canal, garduri sau componente ale utilajelor lasate nesupravegheate in timpul noptii; societatile de colectare au refuzat sa le plateasca acestora sau sa primeasca orice element care ar fi putut sa provina in mod ilegal sau sa constituie dovada unui furt.

Centre de colectare fier vechi  Daca ne aducem aminte de perioada postdecembrista, perioada in care colectarea deseurilor, fie ca erau deseuri feroase, neferoase, deseuri de hartie si carton sau deseuri de sticla, a fost una nefasta deoarece oamenii corelau aceasta activitate cu regimul comunist si o catalogau ca fiind una injositoare. Timpul a trecut si din ce in ce mai multe persoane care nu dispun de un loc de munca stabil, aleg sa colecteze personal materiale si sa le depuna in centre specializate de colectare a deseurilor. In cadrul acestor centre, care se preocupa cu precadere de cumpararea deseurilor feroase, se colecteaza nu doar fier, ci si aluminiu, cupru si inox. Cei care se ocupa cu strangerea acestor astfel de materiale stiu ca pretul lor de vanzare este mai mare si, in consecinta, aleg sa colecteze mai degraba materialele scumpe de genul celor mentionate mai sus.

       Dupa colectarea si transportul facut atat de persoane care lucreaza in regim propriu, cat si de firmele specializate care pot ridica materiale feroase dintr-un loc indicat, la cererea proprietarului, imediat urmator este procesul sortarii materialelor. Componentele feroase sunt selectionate dupa anumite criterii: calitatea fierului, compozitia, locul din care provin (daca sunt piese ale automobilelor, ale electrocasnicelor/electricelor sau pur si simplu componente brute din fier). In continuarea acestei triari, se produce reciclarea efectiva, cu ajutorul diverselor procedee utilizate de industria prelucrarii fierului vechi. Acestea pot consta in maruntirea obiectelor de dimensiuni mari, taierea astfel incat sa capete o dimensiune anume, tocarea- care ofera posibilitatea produselor mari sa fie transformate in bucati de dimensiuni foarte mici in vederea depozitari optime, dar si a manipularii eficiente a fierului, incendierea in vederea extragerii unor materiale (daca bucata de fier este invelita in cauciuc) si nu in ulrimul rand strangerea de baloti a fierului vechi in functie de specificatiile majore.

 Baloti fier vechi     Avantajele reciclarii fierului vechi nu sunt doar banesti, majoritatea centrelor de colectare a fierului vechi intelegand ca zacamintele metalelor feroase vor fi epuizate la un moment dat deoarece acestea nu sunt resurse regenerabile. Mai mult de atat, cantitatea de energie folosita pentru a extrage si a produce fierul brut este una enorma, recomandarea fiind ca din totalul cantitatii trimise pe piata sa poata fi recuperat macar 50%. Unde mai pui si ca, alegand reciclarea si nu pur si simplu aruncarea fierului vechi la gropile de gunoi, mediul inconjurator este protejat, volumul de apa folosita la productia fierului scade, la fel si cel de carbune. Aceste procedee de extragere produc noxe, nocive pentru atmosfera si substante care pot polua apa.

  Este bine de stiut ca produsele care contin materiale feroase sunt numeroase, iar componentele acestora pot fi duse la centrele de colectare locale de unde, de cele mai multe ori, pleaca spre centrele mari, industriale. La aceste centre puteti duce electrocasnice de genul hotelor, frigiderelor, masinilor de spalat haine si de spalat vase, masini de cusut, automobile casate prin programul Rabla, dar si alte electrocanice mici, capace, containere metalice si altele; in loc sa aruncati aceste obiecte de care oricum nu va mai folositi, puteti sa faceti un drum catre cel mai apropiat centru de colectare fier vechi si sa luati o parte din banii pe care i-ati dat atunci cand ati achizitionat produsele respective.

  Deseuri fier vechi Procesul de reciclare nu are loc in cadrul centrelor mici, insa acestea primesc fier vechi, platesc celor ce il aduc si il distribuie unor masive industriale care, le randul lor platesc centrele mici. Chiar daca suma pe kilogram nu este una mare, cantitatea enorma de fier vechi ofera posibilitatea scoatrii unui profit considerabil. Ca un pont, puteti supune verificarii toate piesele despre care credeti ca sunt confectionate din materiale feroase cu ajutorul unui magnet. Bineinteles, aceste materiale trebuiesc relativ curatate de eventualele reziduri, de pilda vopsele, pamant sau deseuri de alt fel.